Liever duurzaam dan slim

Uit onderzoek van het ING Economisch Bureau blijkt dat slimme oplossingen steeds populairder worden. Smartphone bediende lampen en thermostaat komen momenteel het meest voor. Toch blijkt dat verduurzamen nog altijd hoger scoort op het wensenlijstje.

Erg populair

Omdat slimme apparaten steeds goedkoper worden, willen mensen er graag meer gebruik van maken. Op dit moment zijn met name verlichting die automatisch aan en uit gaat (zestien procent) en de met een smartphone bedienbare thermostaat (veertien procent) en verlichting (elf procent) erg populair. 

Comfort en gemak

De techniek die slim wonen mogelijk maakt, spreekt mensen aan. Comfort en gemak zijn de meest genoemde redenen om gebruik te maken van moderne technologie. Op de tweede plaats staat veiligheid (zoals camera's en deurbeveiliging die via een smartphone zijn te bedienen) en daarna komt pas het besparen van energie. De helft van de ondervraagden vindt het vooral leuk om te hebben. Maar vergis je niet: volgens het rapport is er een potentiële markt van zo'n 600 miljoen euro per jaar.

Liever duurzaam

Toch is het niet het belangrijkste voor de Nederlandse consument als het gaat om wonen. Dan investeren we liever in duurzaamheid dan in 'smart living': maar liefst 36 procent kiest voor een zuinigere woning en achttien procent voor een groter woonoppervlak. Ook een extra luxe keuken (dertien procent) of badkamer (acht procent) staan hoger op het wensenlijstje van huizenkopers. 

Zestig procent

Maar ondanks dit kleine percentage is twintig procent van de consumenten bereid om bij de koop van een huis duizenden euro's extra te betalen voor slimme oplossingen. Ruim zestien procent heeft er zelfs een tot twee procent hogere aankoopprijs voor over. Daar staat tegenover dat ongeveer de helft van de consumenten niet bereid is om meer te betalen. Toch zegt zestig procent van de ondervraagden binnen nu en vijf jaar tenminste een slim apparaat aan te schaffen. 

Dhr. Berry Vogel
10

Contact met de makelaar was prima. Goed voorgelicht over prijs en werkzaamheden. Ook regelmatig contact over de vorderingen betreffende de verkoop van de woning. Goed dossier gemaakt.

Jolanda Makken
9

het eerste gesprek was er meteen een klik. de makelaar legde het prima uit. ook bij de bezichtiging van een ander huis was hij op en top vriendelijk en dat vonden wij zo prettig dat we daarom zaken met Hans Janssen doen. ook het mee denken met onze kleine ( verstandelijk gehandicapte ) meid denk hij erg goed mee. ( zij mag het bord in de tuin zetten en de makelaar komt er zelf speciaal voor terug ) wij zijn dan ook erg tevreden over onze makelaar

Roy Willemse
9

Mark is zeer correct, komt eerlijk en betrouwbaar over en wilt meedenken en zeker niet zijn zin doordrijven. Ik heb echt het gevoel dat hij voor ons het beste eruit wilt halen. Samen kijken naar het beste resultaat.

Lees meer
Terug
Recent bekeken