Subsidie palletkachel stopt

Wie gaat voor duurzaam kan gebruik maken van overheidssubsidies, zowel lokaal als landelijk. In die laatste categorie wordt deels een kleine bijl gezet, deels een verlenging toegepast. Let dus even op dat je informatie niet verouderd is.

ISDE

Welke subsidies (of speciale 'groene' leningen) er allemaal zijn, vind je bijvoorbeeld op energiesubsidiewijzer.nl. Een groot subsidieplatform is de InvesteringsSubsidie Duurzame Energie (ISDE) dat zich richt op apparatuur om een woning duurzaam te verwarmen. Deze subsidie wordt verlengd tot 2030, maar dan onder andere voorwaarden en mogelijkheden, zo lezen we de website van Vereniging Eigen Huis (VEH).

Voor 31 december

Belangrijkste wijziging per 1 januari 2020 is het schrappen van subsidie op de populaire pelletkachels en biomassaketels. Volgens de overheid stoten deze apparaten weliswaar minder CO2 uit, maar weegt dit niet op tegen de nadelen van de uitstoot van stikstof, fijnstof en koolmonoxide. Heb je zo'n apparaat op je wensenlijstje staan, dan moet aanschaf, installatie en subsidieaanvraag uiterlijk 31 december zijn geregeld. 

Helemaal vervallen

Voor zonneboilers en warmtepompen blijft de subsidieregeling wel in takt, tot 2030 zelfs. Dat wil zeggen, voor bestaande woningen. Voor nieuwbouwwoningen komt de ISDE-regeling helemaal te vervallen omdat nieuwbouw bij oplevering al voorzien moet zijn van een aardgasloos warmtesysteem. 

Verlenging

Ander goed nieuws is dat de bestaande isolatiesubsidie voor eigen woningen niet ophoudt per eind 2020, zoals eerder aangegeven. De subsidiemogelijkheid wordt verlengd door deze vanaf 2021 op te nemen in de ISDE-regeling. De hoogte van de nieuwe subsidiepot is volgens VEH nog niet bekend. 

Goed checken

Check overigens vooraf goed of de bodem nog niet in zicht is, want je kunt de subsidie pas aanvragen nadat de apparatuur daadwerkelijk is aangeschaft. Is de subsidiepot dan leeg, dan kun je de overheidsteun vergeten en betaal je de volle mep. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, rvo.nl (ook voor particulieren), staat dat voor dit jaar (stand per 1 november) nog zo'n 35 miljoen euro beschikbaar is, van het totale budget van 160 miljoen euro in 2019. Meer info over de ISDE-regeling vind je op rvo.nl

 

Dhr. Berry Vogel
10

Contact met de makelaar was prima. Goed voorgelicht over prijs en werkzaamheden. Ook regelmatig contact over de vorderingen betreffende de verkoop van de woning. Goed dossier gemaakt.

Jolanda Makken
9

het eerste gesprek was er meteen een klik. de makelaar legde het prima uit. ook bij de bezichtiging van een ander huis was hij op en top vriendelijk en dat vonden wij zo prettig dat we daarom zaken met Hans Janssen doen. ook het mee denken met onze kleine ( verstandelijk gehandicapte ) meid denk hij erg goed mee. ( zij mag het bord in de tuin zetten en de makelaar komt er zelf speciaal voor terug ) wij zijn dan ook erg tevreden over onze makelaar

Roy Willemse
9

Mark is zeer correct, komt eerlijk en betrouwbaar over en wilt meedenken en zeker niet zijn zin doordrijven. Ik heb echt het gevoel dat hij voor ons het beste eruit wilt halen. Samen kijken naar het beste resultaat.

Lees meer
Terug
Recent bekeken